Ciderboden AB startades 2019, men produktionen av cider påbörjades långt tidigare. Nu sker den småskaliga tillverkningen i Holmsund strax utanför Umeå.
"Som det mesta i hantverkssammanhang så började vår produktion i liten skala och utan tanke på att det skulle vara något annat än ett rent hantverk hemma på gården"
/ Pia
Ciderboden ägs av två familjer med ett genuint intresse för mat och dryck.
"Målsättningen var enkel. Vi ville göra en god hantverkscider som var fri från tillsatser. Den målsättningen håller fortfarande"
/ Lars
Ciderboden har vunnit SM i hantverkscider i flera år, i flera olika klasser.
"När vi vann SM första året, så tog vi lite skämtsamt beslutet försöka vinna tre år i rad. Sedan skulle vi starta företag. Där är vi nu."
/ Annelie
Norrländska äpplen har en annan karaktär och smak än samma äppelsort som fått växa i ett varmare klimat. Med ett hantverk anpassat till nordliga breddgrader och med längre tillverkningstid har Ciderboden skapat en ny ciderstil - Norrländsk cider.
"Tillverkningen av vår cider tar i dagsläget 6 - 20 månader. En långsam process tar fram en annan karaktär i cidern. Den är självklar i vin och champagne-branschen, men i cidervärlden har den precis börjat"
/ Peter