Välj rätt cider

Cider är cider och Vin är vin

Så borde det kanske vara, men till skillnad från vin så kan cider vara allt från kolsyrat vatten med smaktillsatser till rent hantverk med liknande tillverkningsmetoder som en Champagne. Att köpa cider och tro att den är gjord på äpplen, är som att köpa Surimi Crabsticks från frysdisken och tro att det är krabba.


Vi är inte lättlurade i Sverige och som kritiska konsumenter inser vi snart att en cider som kostar 20 kr inte kan vara gjord på pressade äpplen. Många av dem är de facto inget annat än alkoläsk. Konsumentverket har hjälpt till för att få lite ordning och rekommenderat att en cider måste innehålla minst 15% äpple. Därför har till exempel ”Rekorderlig cider” bytt namn på sina produkter till bara Rekorderlig. Vi kan ändå vara stolta över att vi har flera framgångsrika bryggerier i Sverige, gjort succé i hela världen med sina söta ”cidrar”. De exporterar gigantiska mängder dryck till andra länder och Swedish Cider har blivit ett begrepp.


Nu ska vi börja välja smart...

Vill vi inte läsa det finstilta och snabbt vill hitta en Äppelcider tillverkad av 100% äpple så kan vi leta efter en kraftigare flaska med välvd botten. En Champagneflaska! Den behövs för att jäsning i flaska ska kunna ske utan uppenbar risk för flasksprängning. Namnen varierar, men hantverkscider, flaskjäst cider, naturcider är begrepp som används för att särskilja blanddrycker från“riktig” cider.


Vill vi gå upp ytterligare ett steg i kvalité, så behöver vi leta efter en flaska som är försedd med kork och grimma i stället för kapsyl. Även om kapsyl inte behöver betyda en sämre hantverkscider, så finns möjligheten att den är flaskjäst. Sedan signalerar den kvalité och medför en härlig känsla när det är dags att poppa korken.


Cider i sin renaste form

Vill ha en hantverkscider utan tillsatser, så behöver vi troligen gå till utvalda restauranger där Cider finns i sin renaste form.

Den är tillverkad av 100% färskpressad äppelmust och UTAN klarningsmedel, sulfiter för jäststop eller konserveringsmedel.


Den här typen av cider finns på Systembolagets hyllor också, men huvuddelen finns i beställningssortimentet. Finns de på hyllorna så måste ofta läsglasögonen för att hitta något för dina smaklökar.


Fler tips på vägen

Precis som en del gillar surströmming, så gillar en del cider med stall smak. Smak av halm är okej för de flesta, men stallsmak… Det kan vara att pusha gränsen lite väl långt.


En annan viktig detalj är sötheten i drycken. Tänk dig syrliga, beska äpplen utan sötma i dryckesform. Då närmar vi oss en naturcider med låg sötma och troligen även låg kolsyrehalt. I Sverige skulle vi kunna kalla den hipstercider. Den känns ofta igen genom färgrika grafiskt utstickande etiketter. Cidern är inte filtrerad och inte lika klar som vi kanske är vana vid. Smaken har stora likheter med spansk Cider och den passar bra till maträtter du hittar på en Sideria i norra Spanien.


De här typerna av cider behöver vi kanske lära oss tycka om, precis som det kan vara med kaffe eller surströmming.

Norrländsk cider
Hantverkscider bluff

Foto: Äkta vara


Kork och grimma
Naturcider

Foto: Brutes cider


En cider mer lik en flaska bubbel

En mer champagneliknande cider med äppelsmak hittar du i en hantverkscider med en sötma kring 30-50 g/l. Syrligheten i råvaran kräver en något högre sötma än i vin för att smaklökarna ska tillfredsställas. Att prova sig fram bland hantverkscider är en spännande resa och nu med de här kortfattade tipsen kan vi prova nu oss fram bland cider från hela världen.