Norrländskt bubbel

-  Vad får vi lov att bjuda på ikväll? Champagne eller norrländskt bubbel?

-  Norrländskt bubbel… Vad är det?

-  Vi har en hantverkscider från Holmsund där den största skillnaden är att det är äpple som bas istället för vindruva. Fantastiskt god att dricka som den är, men vi har även några rätter som den passar utmärkt till!

-  Spännande! Vi provar en sådan!


Bakom den enkla konversationen finns en intressant och långt mer nyanserad förklaring. Läs mer och gör dig bekant med ett nytt begrepp i cidervärlden: Kvalitetscider

Det finns ingen dryck som är så mytomspunnen och så intimt förknippade med fest och firande som champagne, trots mängder av alternativ i vinvärlden så finns ingen direkt konkurrent till Champagne. Champagne är en magisk dryck!

Någon konkurrent kommer kvalitetscider inte heller att bli, men det är ett fantastiskt alternativ om man är förtjust i mousserande dryck, men föredrar ett alkoholsvagare alternativ med äppelkaraktär.

En av föregångarna till kvalitétscider är Eric Bordelet. En sommelier på en 3-stjärnig restaurang i Paris, som tog över familjeföretaget i Normandie och började laborera med gårdens äpplen/päron och med tillverkningsmetoder från vinvärlden. Resultatet är unika produkter som bidrar till att förändra synen på cider. Cider som en kvalitetsprodukt med karaktär och komplexitet. En cider som likväl skulle kunna kallas årgångscider.


Tiden är en av de avgörande faktorerna om du vill skapa ett stort vin eller en champagne. Det är en av självklarheterna inom vinbranschen. Processerna är väl beskrivna av producenter, kemister och vetenskapsmän. Det är märkligt att inte cidermakarna har följt vinmakarna i spåren tidigare. Liknande långsamma processer förädlar äppelmusten likväl som druvsaften och tiden i jäsning ger cidern en annan smak.

I Ciderbodens fall var det på samma sätt som när Champagne en gång uppfanns. Ett misslyckande som blev succé. En kvarglömd dunk som fått stå alldeles för länge visade sig ha helt andra smakegenskaper. Vi har förstått att tiden är vår vän i fler än ett avseende. Tiden på jäsning, tiden när cidern lagras och tiden som vi har framför oss när vi lär oss mer om processerna som skapar ett riktigt gott bubbel!

"Ciderbodens cider är ett perfekt alternativ för dig som är förtjust i bubblor och älskar den syrliga äppelsmaken i ett nyplockat äpple."

/ Pia Söderlind  Ciderboden AB

Norrländskt bubbel

Eric Bordelet

Known more as a cutting-edge cider maker, Eric Bordelet was a top sommelier at Arpege in Paris, before returning home to Normandy in 1992 to take over the family business. He biodynamically grows more than 20 apple varieties and 15 pear varieties.”


— Jason Wilson, Vinous, November 2018


Kvalitetscider