CIDER IS WINE!Är cider ett vin?

Svaret är kort och enkelt! Nej, cider är inte vin!


Informationskampanjer

Eftersom cider fortfarande har en stämpel på sig att vara läsk med alkohol, så pågår det runt i världen informationskampanjer där cider presenteras som vin, med den enda skilnaden att basen är äpple istället för vindruva.


ReThink Cider, Ciderrevolution eller Cider is wine är begrepp med syfte att utmana och utbilda allmänheten i vad cider egentligen är. I kampanjerna lyfts hantverket fram och cidermakarnas gedigna arbete för att ta fram unika smaker genom lagring på fat, jäsprocesser räknat i år, buteljeringsmetoder hämtat från champagnetillverkare, etc.


Det har fått genomslag. Cider och mousserande vin är den stora trenden nu. Lägger vi till naturvin som oftast saknar kolsyra så har vi täckt in trenden som marscherar in på de hetaste restaurangerna.


Cider eller hantverkscider?

Cider som lyftsfram i kampanjerna benämns ofta som hantverkscider i Sverge. Det är främst för att särskilja sig ifrån alkoläsk som innehåller socker, vatten, alkohol och smakämnen. Det är naturligtvis också för att framhäva att det krävs ett gediget arbete för att tillverka den.


Swedish cider

Cider utan äppelmust eller med mindre en 15% äppelmust kallas Blanddrycker på systembolaget, Äppeldryck på ICA, Cider i folkmun, Alkoläsk om man ska vara ärlig, RTD (Ready To Drink) eller Commercial cider om man är i engelskspråkiga länder. Svensk alkoläsk (oftast med äppel- eller päronsmak) har gjort succé i många länder. Med Kopparbergs och Rekorderlig i spetsen har Sverige en exportvara som går fantastiskt bra. Det har till och med skapats ett nytt begrepp ”Swedish cider”. Det är en fantastisk bedrift! I stort sett på varenda pub i London finns svensk cider på tapp. Den kostar ungefär lika mycket som öl på tapp. Prisbilden på en hantverkscider är ungefär densamma som procecco eller cava, så egentligen är det ganska lätt att förstå att det är skillnad. 


Ciderbranschen har många namn på hantverkscider...

Hantverkscider har många namn och ännu fler begrepp. Många av dem är hämtade från den egna tratidionen eller vinbranschen. Hantverkscider, Farmhouse cider, Craft cider, L´authentique cider och Apfelwine (med en låg alkoholhalt), är samlingsnamn för samma sak, men på olika språk.


Inom begreppet hantverkscider finns flera andra ord som också kan betyda samma sak, men oftast har någon skillnad som beskriver hantverket eller det färdiga resultatet. Naturcider, sidra natural eller Cider artisanal är en cider som tillverkas utan tillsatt jäst och har en tydlig koppling ett naturligt eller traditionellt hantverk.


Pét nat (pétillant naturel) en mousserande naturcider eller vin som oftast är grumlig(ofiltrerad). Pet nat har blivit lite av hipster-makarnas cider. Ett coolt, färgglatt utseende på burk eller flaska. I stort sett alltid med en kapsyl på flaskan istället för en kork och grimma. Innehållet är ofta rätt utjäst och cidern blir torr och har en hög beska och syra.


Ciderboden väljer oftast att använda Norrländsk cider, eftersom det är exakt vad det är. En cider med en norrländsk terroir behöver än så länge en förklaring. Närmast är att förklara den som en unik hanverkscider med norrländska äpplen.

Cider is wine hantverkscider

Foto: Cider is wine

Hantverkscider

Foto: Pomologik

Norrländsk cider Ciderboden

Foto: Ciderboden