Peter Ångman

Peter Ångman

Ciderboden

Inspiration


Här har Ciderboden samlat information som kan inspirera och ge vägledning i din väg mot en fantastisk cideruppelvelse! "Kunskap, omtanke och gott handlag är vägen till den optimala smakupplevelsen"


Norrländskt bubbel!

December 2021


-  Vad får vi lov att bjuda på ikväll? Champagne eller norrländskt bubbel?


-  Norrländskt bubbel… Vad är det?


-  Vi har en hantverkscider från Holmsund där den största skillnaden är att det är äpple som bas istället för vindruva. Fantastiskt god att dricka som den är, men vi har även några rätter som den passar utmärkt till!


-  Spännande! Vi provar en sådan!


Bakom den enkla konversationen finns en intressant och långt mer nyanserad förklaring. Läs mer och gör dig bekant med ett nytt begrepp i cidervärlden: Kvalitetscider


Cider made by flames!

Oktober 2021


Med inspiration från Peckham´s Cider i Nya Zealand experimenterar vi oss fram på okänd mark. Kanske är det hantverkets främsta inspirationskälla.  Att utifrån en idé skapa något nytt.

 

Med enkla redskap provar vi nu att reducera äppelmust över en eld av björkved. Det bubblar kraftigt i musten och delar av musten blir lätt svedd av lågorna. Resultatet är en koncentrerad must med lätt rökighet och lite av en karamell karaktär, men ändå kvarstår lite av beskhet och syra i äppelmusten.

 

Den lätt karameliserade äppelmusten kommer nu att få utgöra smaksättningen till vår blivande produkt "Flame Cider". Flip eller flopp... Ja, det får vi se nästa år. Men när vi smakar av den reducderade musten är känslan är att smaksättningen kommer att passa utmärkt i vår cider!

Cider is wine hantverkscider

Cider is Wine!

September 2021


ReThink Cider, Ciderrevolution eller Cider is Wine är begrepp inom ciderbranschen som utmanar och utbildar allmänheten i vad cider egentligen är. Ett hantverk där skillnaden mellan ett mousserande vin och cider är att vin har vindruva som bas, cider har frukt. Oftast äpple eller päron.  


Cider och mousserande vin är den stora trenden nu. Lägger vi till naturvin som oftast saknar kolsyra så har vi täckt in trenden som gjort sitt intåg på de hetaste restaurangerna.

Cider is wine hantverkscider

Art by Mira!

Maj 2021


Konstnären MIra Kurkiala har med sina akvarellamånlningar skapat vår etikett.

Vad blir nästa boom!

Februari 2021


Antalet ciderproducenter ökade med 15% förra året och cidermakare runt om i hela landet gör sig redo lansera ny hantverkscider på marknaden. Det är små ciderproducenter som likt bryggmästarna i micro-bryggerierna utvecklar cidern till något det aldrig varit förut.

Gör er redo för nästa Boom! 

Hitta rätt hantverkscider!

Juni 2021


Det är en djungel där ute i cidervärlden. Cider, blanddryck, hantverkscider, Naturcider. Begreppen är dessutom många och på olika språk. Lär dig hitta rätt när det gäller hantverkscider. Undivk de största fallgroparna för att hitta rätt bland alla smakupplevelser.


Åkerbär cider

Nagoon Berry - The superstar of berries


Januari 2021


It is the superstar of berries, a taste of sunlight from the damp earth, a powerful punch to the palate of almost unendurable bliss. Nothing I have tasted in my life is on the same plane of gastronomic delight as the nagoonberry.

EMELY MOUNT
Alaska Magazine

Ciderboden på Instagram